Edit: Löysin kiinnostavan blogin luonnonhiivoilla leipomisesta.

Mä tykkään leivästä. Ikävä kyllä kaupan leipävalikoima on suppea. Niitä iänikuisia ruispaloja jne. Syön ehkä mielummin ruisleipää, mutta vaalealeipäkin maistuu. Leivon aika usein kotona leipää. En kuitenkaan ole juurikaan bloggaillut aiheesta, sillä leivät eivät ole kovin kummoisia. Siis ihan ok, muttei järisytä mun maailmaa (no harvoinpa ne ruuatkaan, joita teen...). Tuoreina maistuvat hyviltä, mutta parin päivän kuluttua leipä on aika syömäkelvotonta. Maistuu hiivaiselta ja on kovaa sekä kuivaa. Olen kokeillut erilaisia reseptejä, juureen leipomista jne. Ainoa todella erilainen leipä oli saksalainen hapatettu.

Nyt löysin kuitenkin kirjastosta kiinnostavan leivontakirjan Leipää monella tavalla, jonka on kirjoittanut Richard Bertinet. Luin kirjan ja olin aivan haltioitunut. Sitten mies rupesi lukemaan kirjaa ja jumiutui siihen. Ja sitten oli pakko kokeilla ensimmäistä reseptiä. Ja tilata kirja itselle.

3043794746_8df6a164a9.jpg

Koko leivonta tehdään, jokseenkin eritavalla, kuin mulle on opetettu. Ensin punnitaan jauhot, niihin hierotaan pieni määrä hiivaa, sitten lisätään suola ja lopuksi huoneenlämpöinen vesi. Taikinaa ei vaivata, vaan työstetään. Sitten sitä lepuutetaan ja leivotaan hellävaroen. Lopuksi paistetaan kuumassa uunissa kiven päällä (tai ihan vaan puu-uunissa).

Teimme Fougasseja, jotka tuossa ylemmässä kuvassa kellottelevat leipälapiolla ennen uuniin laittoa (käytin sähköuunia). Aikaimoista välineurheilua kyllä. Tarvitaan vaaka (meillä varmaan 50-luvulta), leipälapio ja kivi pastamiseen ( taisi olla joku lattiaan tarkoitettu, mutta aito kivilevy). En laita ohjetta tänne. Se on periaatteessa helppo, mutta työstämisvaihe vaatii kyllä kirjan kuvallisen selostuksen.

3043794876_76707830dc.jpg

Valmiinakin nuo näyttävät hauskoilta, ei tosin yhtä houkuttelevilta, kuin kirjan kuvassa. Leipä on hyvää, mutta ei vieläkään täydellistä. Pitää treenailla lisää. Toivoisin, että leivän rakenne olisi kimmoisa ja kuohkea. Kuoren pitäisi olla rapea. Nyt ollaan jo lähempänä niitä, kuin koskaan aikaisemmin. Jatkamme kokeiluja.