Viikonloppuaamut ovat ihanaa aikaa. Olen aamuihminen ja saan aamuisin paljon aikaan. Tänään ehdin ennen yhtätoista tehdä 55 karjalanpiirakkaa, keittää ruusunmarjakiisseliä ja laittaa ohrapuuron uuniin.

2747378378_91ceaa0cb8.jpg

Mummoni oli karjalasta ja mummini on savosta. Piirakoiden resepti ei kuitenkaan ole kummaltakaan peritty vaan löydetty miehen yläasteen aikaisesta köksän kirjasta Keitämme ja leivomme. Muunsin sen tietysti vegaaniseksi.

16 kpl

Täyte:

3 dl vettä
2 dl  puuroriisiä
7 dl soijamaitoamaitoa
3/4 tl suolaa

Laita vesi kattilaan kiehumaan. Lisää riisit kiehuvaan vetään, keitä kunnes vesi on imeytynyt kokonaan riisiin. Lisää maito ja keittele hiljalleen puolisen tuntia. Mausta suolalla.

Kuori:

1 dl kylmää vettä
1/2 tl suolaa
1,5 dl ruisjauhoja
1 dl hiivalaipäjauhoja
1 rkl öljyä

Sekoita kylmään veteen suola, jauhot ja öljy. Vaivaa taikinaa huolellisesti. Tee taikinasta tanko ja jaa se 16 osaan. Pyöritä palaset palloiksi ja kauli pulikalla ohuen ohuiksi soikioiksi (kakkaroiksi). Käytä kaulimisessa apuna ruisjauhoja ja laita kaulittujen taikina levyjen päälle myös ruisjauhoja.

Levitä puuroa kakkaroiden keskelle. Rypytä reunat sormin. Paista piirakoita 250-300 asteessa 15-20 minuuttia.

Kostutus:

3/4 dl  maitoa
25 g sinistä keijua tai muuta vegaanista margariinia

Kun otat piirakat uunista kostuta ne maito voi seoksella molemmilta puolilta. Lado piirakat päällekkäin ja hauduta voipaperin ja pyyheliinan alla.

2747378134_25c60abfe3.jpg

Osaan piirakoista tein perunatäytteen. Periaatteessa siihen käy aivan tavallinen perunamuussi. Meiltäpäin ei kaupasta saanut mussiin sopivia perunoita, joten tein muussin perunahiutaleista pussin ohjeen mukaan. Perunapiirakat on parempia, mutta niitä ei voi pakastaa.