Kun aloitin tämän blogin pitämisen sanoin, että kirjoitan täällä ruuasta ja muusta mun elämässä. Toistaiseksi olen kirjoittanut lähinnä ruuasta. Ehkäpä siihen tulee muutos, sillä löysin tänään inspiroivan blogin Inspire Me Thursday.

Joskus vuosia sitten piirsin ja maalasin paljon. Sittemmin se on jäänyt pakollisiin synttärikortteihin, mutta olen kaivannut sitä kovasti. Yritin ilmoittautua työväenopiston piirrustuskurssille syksyllä, mutta osallistujia ei ollut tarpeeksi, eikä kurssia järjestetty. Tarvitsen aiheen josta piirtää. Nyt saan uuden aiheen joka torstai. Kaikkia en varmaankaan toteuta, enkä ainakaan torstaisin. Aina on viikko aikaa tuottaa oma taideteos. hah. Tuntuu hassulta kirjoittaa taideteos. Taidot ovat niin ruosteessa, että tuskin tuotokseni kovasti taidetta muistuttavat. Mutta tässä siis ensimmäinen.


Teemana oli kahvitauko. En tykkää kahvista, mutta rooibostelen sitäkin useammin.
This weeks topic was coffee break. I don't drink coffee but I love rooibos.

Ja koska tämä on myös ruokablogi päätin kirjoittaa myös rooiboksesta.

Löysin rooiboksen joskus vuosia sitten Ruohonjuuresta, muistaakseni se oli silloin nimellä Masaitee. Ostin paketin ja join aina silloin tällöin, mutta vielä en jäänyt koukkuun. Luettuani Aleksander McCall Smithin kirjan Naisten etsivätoimisto nro. 1 palasin rooibospurkilleni. Ja siitä alkoi minun intohimoinen suhteeni rooibokseen, joka on jatkunut jo nelisen vuotta. Juon sitä päivittäin, yleensä useita kuppeja päivässä. Suosikkejani ovat maustetut rooibokset, joihin on lisätty vaniljaa tms. makeaa makua. Ylivoimainen ykkönen on Forsmanin Aavikkokerma. Forsmanin sivuilla myös kiinnostava video rooibosin viljelystä. Ymm. tästähän tuli Forsmanin mainos.

Rooibos (Aspalathus linearis) valmistetaan Etelä-Afrikkalaisen punapensaan lehdistä fermentoimalla. Punapensas kuuluu hernekasveihin. Pensaan lehdet ovat neulasmaiset ja se kukkii keltaisin kukin keväällä. Rooibosta on käytetty Etelä-Afrikassa satoja vuosia. Vuonna 1772 ruotsalainen kasvitutkija Carl Thunberg kuvasi ja nimesi lajin huomattuaan afrikkalaisten käyttävän sitä teenä. Hän myös levitti tietoa kasvista eurooppaan. Kasvia viljellään vain Cederbergin vuoriston alueella Etelä-Afrikassa, eikä sitä ole onnistuttu kasvattamaan missään muualla maailmassa.

(valokuva netistä)

 

Rooibos sisältää paljon antioksidantteja, mutta ei lainkaan tanniinia tai kofeiinia. Rooiboksella sanotaan olevan myönteisiä vaikutuksia hermostuneisuuteen, allergioihin ja ruuansulatusongelmiin. Etelä-Afrikassa rooibosta käytetään myös koliikin, astman ja aknen hoitoon.

 

Makua kuvataan makeahkoksi ja hieman pähkinämäiseksi. Juomaa voi hauduttaa pitkään ilman, että siitä tulee kitkerän makuista.